maanantai 16. helmikuuta 2015

Opetusharjoittelun viimeinen lähipäivä - Yritysvierailijoihin tutustumista

16.2.2015 Maanantai

Tänään oli sitten vuorossa opetusharjoittelun viimeinen lähipäivä ja tämän päivän ohjelma olin koonnut viiden eri yrittäjän esittelystä ja sitten polling kyselyistä, joissa pohdimme ja läpikävimme kuulemaamme opiskelijoiden kanssa.

BitFactor - ohjelmistoalan huippuosaamista

Aamun aloitti vauhdikkaasti Bitfactorin Kimmo Heikkilä, jonka asiantuntevasta puheenvuorosta kuuli kovan kokemuksen softa-alalla. Oli todella mielenkiintoista kuunnella esitystä, sillä termistöt ja asiat olivat itselle työelämästä kovin tuttuja. Kovasti jäin ihmettelemään opiskelijoiden passiivisuutta kysymysten esittelijöinä, sillä sain itse hoitaa täysin yrittäjän haastattelun ja esittää hänelle kysymyksiä esityksen välissä. 45 minuuttia mennä hurahti Kimmon esitystä kuunnellessa.

Prove - tarinoiden vaikutus kuulijaan

Seuraavana esittelijänä oli Proven Antti Niityviita, jonka tarinan kerronta taito oli yriverto. Antti lähti esityksessään kertomaan omaa yrittäjätarinaansa ja siihen liittyviä asioita useamman eri tarinan kautta. Mieleeni jäivät erityisesti lentokenttämainos, jonka nettisivuihin ei päässyt sisälle ja jonka yrityksen johtoporras ei ollut kiinnostunut satojen tuhansien eurojen säästöistä. Toinen esimerkki, joka oli hyvin valaiseva yrittäjän hyötynäkökulmasta oli lasten mehubaari kirpputoripäivänä. Tarina oli todella myyvä ja osoitti, että yrittäjyydessä tärkeää on löytää asiakkaalle hyöty. Kolmas esimerkki oli Simon Sinecin "How great leaders inspire action" https://www.youtube.com/watch?v=qp0HIF3SfI4. Kultainen ympyrä kysymyksineen what, how and why ja ympyrän keskiön why-kysymyksen tärkeys. Mielenkiintoista oli se, että olimme markkinaosuudessa käyneet läpi juuri Simon Sinecin videota ja ideaa kultaisesta kypärästä, joten teoria tuki todella loistavasti tätä Antin esittämää esimerkkiä. Loistavaa!

PiiMega - avoin lähdekoodi

Kolmantena esittäjä meille esiintyi PiiMegan Mika Myller, joka esitteli yrityksensä tuotteita ja toimintaa. Mielenkiintoinen  puoli oli ennen kaikkea MIkan johtama verkkokauppa Magento, avoimeen lähdekoodiin perustuva toiminta. Liiketoimintamalleja läpikäydessämme olimme keskustelleet juuri avoimesta lähdekoodista ja siihen perustuvasta liiketoimesta ja tässä oli jälleen loistava käytännön esimerkki kuinka asioita oikeassa elämässä hoidetaan, kun puhutaan liiketoiminnasta ja hyödyn irti saamisesta. Jälleen teoria luennoista oli hyvänä pohjana Mikan esitykselle.

FiXui - käytettävyys ja grafiikka

Neljäntenä saatiin kuulla FiXuin johtajaa Eeva Kangasta, joka kertoi käytettävyystestauksesta ja grafiikkasuunnittelusta, mitä heidän firmansa tekee. Eevan esityksestä mieleeni jäivät alihankintaketju ja yritysten spesialikentät. Fixui tekee paljon käytettävyystestauksia juuri asiakkaiden parissa ja pyrkii löytämään tavallisilta tallaajilta ne sovellusten epäkohdat ja tarjoamaan tämän kautta apua sovelluksen koodaripuolelle. Heidän referenssipohja oli melkoinen.

motiMind - startup yritys

Viidentenä meille esiintyi motiMindin Sami Tissari, joka kertoi startup yrityksen näkökulmaa yritysmaailmasta. Syke-tuoteperhe tuli esiteltyä ja oli hauska saada taas teorialle käytännön näkemystä, kun teoriapuolella puhuimme paljon tuoteperheajattelusta. Sami painotti esityksessään vuorovaikutuksen tärkeyttä asiakkuussuhteita luotaessa. On kyse sitten yrityksen sisäisistä vuorovaikutuksista johtoon ja työntekijöiden välillä tai sitten asiakkaan ja yrityksen välisestä vuorovaikutuksesta. Luottamus on siellä tärkeänä kulmakivenä. Oli ilo kuulla, että yritys oli saanut hienoja referenssejä ja päässyt kehitystyössään eteenpäin.

Palaute

Kaiken kaikkiaan päivä oli varsin onnistunut ja oppilaatkin tykkäsivät kovasti siitä, että tarjosin heille konkreettisia malleja yrityselämästä ja siitä, miten asioita hoidetaan oikeissa yrityksissä. Palaute päivästä ja koko kurssista oli taas mukavaa luettavaa:

Mitä pidit yritysvierailuista?
Mielenkiintoinen päivä ollut, oikein positiivinen fiilis jäi
Oikein mielenkiintoinen, mitä nyt kerkesin kuuntelemaan / seuraamaan.
Todella hieno saada tutustua yrityksiin.
Hyvin antoisa ja tukivat sitä mitä opiskelemme
Oli tosi kiva, ja esittelijät esittelivät hyvin!
Opettavaista kuultavaa
Todella mielenkiintoisia yritysvierailuja, oli kiva kuunnella.
Tosi mielenkiintoinen päivä ja sain paljon ideoita ja huomasin paljon uusia mahdollisuuksia tällä alalla =)
Ihan mahtava päivä pitkästä aikaa ammattilaisia siinä työssä jota me vasta opiskellaan.

Mielestäni parasta kurssissa oli...
AC:n monipuolinen käyttö ja inspiroiva opetus
Ryhmätehtävät
Kaikki. Hyvin selkeää ja tämä päivä valoitti asian työelämään :)
Opetus oli rauhallista ja selväkielistä
Ryhmätehtävät
Uudet asiat
Tosi selkeä opetus. Vaikka tuli paljon uutta asiaa, oli helppo sisäistää uusia asioita koska opetus oli hyvää. Loistava kouluttaja olet!
Mielenkiintosta kaikki.
Erilaiset työmenetelmät
Hyvä materiaali
Aikataulut piti hyvin
Ja tietysti Milla😃

Mielestäni vaikeaa kurssissa oli...
Tehtävät
Eipä tule mieleen mitään niin vaikeaa mistä voisin mainita.
Uudet sanat :)
Opintoaihe tuli liian aikaisin siihen nähden kuin mitä ollaan ehditty opiskella.
sanaselityspeli
Se kun en pystynyt osallistumaan aktiivisesti lainkaan
En osaa sanoa.
No se arvosteltava tehtävä :D
Harmittavaa, ettei livenä nähty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti