keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Opetusharjoittelun päätösseminaari

24.2.2015 Tiistai


Eilen oli opetusharjoittelun päätösseminaari. Seminaari oli todella kiva, sillä paikalla oli minun lisäkseni vain yksi oppilas ja tuutorini Maarit. Keskustelimme opetusharjoittelustamme ja kävimme laajasti erilaisia näkökulmia läpi. Keskustelu oli todella antoisaa ja sitä olisi voinut tehdä kauemminkin. Harmittavasti aika loppui kesken.

Mitä opin?

APE-opinnoissa on keskitytty siihen, että mietitään aina, että mitä opin. Oppimisen varmistaminen onkin yksi tärkeä asia, jonka opettajan tulee huomioida opetustyössään. Opetusharjoittelusta opin sen, että check lista pitäisi antaa ohjaavalle opettajalle, ja hänen tulisi noudattaa sitä. Olisi kivaa, että opetusharjoittelusta saisi ammatilliselta opettajalta oikeita kommentteja, jotka voivat parantaa ammattitaitoasi alasi opettajana.

Päätösseminaarista opin sen, että ammattikouluissa ja aikuiskoulutuskeskuksissa on pelisäännöt luotava oppilaiden kanssa heti alkuunsa, jotta homma pysyy kasassa. Kokeneilta opettajilta on hyvä kysyä neuvoa, jos joku käytännön asia häiritsee ja mietityttää, sillä heillä saattaa olla  ongelmaasi ratkaisun avaimet.

Kiitos!

Opetusharjoittelusta täytyy sanoa, että kiva, että se on takanapäin. Paljon opin itsenäisestä työskentelystä ja siitä, että osaan todella hyvin hahmottaa opetettavan kokonaisuuden. Tässä olen kehittynyt työssäni ja nyt APE-opintojen aikana hurjasti. Opetusmetodien erilainen käyttö ja temperamenttityyppien tiedostaminen erilaisina oppijoina, on todella tärkeää opettajan päivittäisessä työssä. Kun oppilaiden erilaisuuden tiedostaa ja osaa monipuolisesti käyttää tätä tietoutta hyväksi opetuksessaan, saa aikaiseksi hienoja tuloksia.

Mielenkiintoista on huomata se, että kun käytännön opetustyöhön pääsee käsiksi, niin kysymyksiä ja uusia mielenkiinnon kohteita nousee jatkuvasti pintaan. On upeaa, että asia, jota on opiskellut on todella mielenkiintoinen ja herättää ajatuksia jatkuvasti lisää.

Täytyy sanoa, että tämä APE-matkani, joka on nyt loppusuoralla (enää yksi APE-istunto ja muutama kirjallinen työ), on ollut yksi upeimmista koulutuskokonaisuuksista, jota olen saanut opiskella. Näin aikuisopiskelijana sitä arvostaa koulutusta ihan eri tavalla ja osaa ottaa sieltä niitä pedagogisia koppeja matkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti